Eine schöne Müllerin

Compositie
Daan Janssens (°1983)

Muzikale uitvoering
SPECTRA o.l.v. Filip Rathé
Thomas E. Bauer, bariton
 
Goede nacht, goede nacht, slaap uw vreugde uit, slaap uw pijn uit, tot alles ontwaakt. — Wilhelm Müller (1794-1827)

Een jongere op zoek naar een bestaan en liefde: euforische dromen en dodende ontgoocheling. Tot hier niets nieuws. Twee eeuwen geleden vatte Wilhelm Müller deze universele queeste poëtisch in een bewust naïeve stijl met volkse eenvoud. Het brandend resultaat smeult tot op vandaag in Schuberts onsterfelijke melodieën uit Die Schöne Müllerin, waarin een kabbelend beekje de spraakloze medereiziger is van de noodlottige.

Daan Janssens’ fascinatie voor deze liedcyclus vormt het uitgangspunt voor een geactualiseerde lezing van een tijd en ruimte overstijgende thematiek. In twintig tableaux voor bariton en ensemble boort de notenfluisteraar naar nieuwe ertslagen, terwijl hij voorzichtig patina verwijdert.

Schuberts partituur is ditmaal zelf de gids van de ontdekkingsreis, nu eens bruisend aan de oppervlakte, dan weer als een diep verborgen onderstroom. De originele muziek vormt de routekaart voor een tocht waarbij herkenning en vervreemding hand in hand gaan in een sonoor labyrint waarin alle wegen op een mysterieuze manier verbonden blijken.© Thomas Bauer (c) Marco Borggreve

Programma

  • Daan Janssens (°1983)
    Eine Schöne Müllerin