Pers

Recensie Boulez/Pintscher
Afwezigen hebben meestal ongelijk. Met Boulez op het programma zijn alleen echte ziektebriefjes een excuus om thuis te blijven.


Recensie Selbstporträt Ligeti, Tonhalle Düsseldorf 19/01/2018
Filip Rathé dirigiert das Ensemble, das im Dialog mit dem grandiosen Solisten ein klangliches Feuerwerk abbrennt.


SPECTRA op radio Klara
Wie ons concert met Ligeti, Reich en Riley op 20/01 in deSingel miste of wil nagenieten: Op 14/02 zendt Klara het concert uit.


Summer Academy
Een creatieve Indian Summer op de site van De Bijloke. Van 21 augustus t/m 8 september.


S.M.A.K., SPECTRA, Peter Vandenberghe en Joris Blanckaert laten Wereldexpo 1913 in Gent herleven
Op vrijdag 25 augustus evoceert het S.M.A.K. het groot banket dat in 1913 in het Feestpaleis aan het Citadelpark plaatsvond ter gelegenheid van de opening van de Wereldexpo in Gent. SPECTRA brengt de muziek en vroeg componisten Peter Vandenberghe en Joris Blanckaert nieuw werk te schrijven en zich daarvoor te laten inspireren door de muziek van toen.


Steun ons
Wil je als eerste onze nieuwste creaties zien? Je ontvangt twee vrijkaarten naar keuze voor één van de concerten uit onze seizoensbrochure. Ben je geïnteresseerd in het creatieproces? Wees welkom op onze open repetities en avant-premières. Ontmoet je graag onze dirigent, onze musici en onze huiscomponisten? Wij brengen je bij hen. Krijg je graag als eerste onze cd's? Wij sturen je de nieuwste releases op.

Door sympathisant van SPECTRA te worden steun je het ensemble en word je lid van een groep mensen met een hart voor hedendaagse muziek.
lees meer ...

Call for submissions MUSIC THEATRE PLATFORM GHENT summer academy (August 21st – September 10th 2017)
Music Theatre Platform Ghent (MTPG) is a new initiative by four partners, all physically located at the Bijlokesite in Ghent. The partnership includes LOD music theatre (production house), Music Centre De Bijloke (venue), KASK and Royal Conservatory (School of Arts of University College Ghent) and SPECTRA (ensemble for contemporary music). All partners are involved in the international fields of contemporary music theatre and transmedial performance. Their ways of working within the scene are different yet highly complementary as organizational forces of the Music Theatre Platform Ghent.


Voorstelling Are we not drawn in Rotterdam afgelast
De voorstelling Are we not drawn onward to new era van nu donderdag 29 september in de Rotterdamse schouwburg is afgelast.


Help 14 Emotions mogelijk te maken
In de nacht van 1 op 2 oktober speelt SPECTRA i.h.k.v. Nuit Blanche in de kerk Saint-Sulpice in Parijs de soundtrack op 14Emotions. Deze video-installatie van Klaus Verscheure toont een hedendaagse interpretatie van de katholieke kruisweg. De technische uitvoering kost 8.000 euro, een kostenplaatje dat Nuit Blanche niet financiert. Om dit concert mogelijk te maken, organiseren Luc Depuydt en Jan Leysen dit weekend, op vrijdag 9 van 18 tot 21u. en op zaterdag 10 september van 15 tot 18u. twee toonmomenten waarop je twee reeksen van Klaus Verscheure, die hij speciaal voor dit evenement heeft gemaakt, kan bewonderen en aankopen. Een reeks kost 300 euro, de twee 550 euro. De opbrengst gaat integraal naar de uitvoering van 14Emotions op 1 oktober. De toonmomenten vinden plaats bij Jan en Christine Leysen-Depuydt, André Devaerelaan 62, 8500 Kortrijk. Je kan vooraf aanmelden via leysendepuydt@gmail.com.
lees meer ...

Nieuw seizoen online
Maak kennis met ons nieuw seizoen: van concerten tot happenings over muziektheater. En er staat ook een heuse stadsommegang op het programma. Reserveer alvast je plaatsen.
lees meer ...

Pluriversum eert Lucien Goethals
SPECTRA heeft naar aanleiding van de tiende verjaardag van het overlijden van de Gentse componist in het archief zijn mooiste opnames uitgezocht en op cd gezet. Voorstelling op woensdag 23 maart om 20u. in de Miryzaal van het KASK/Conservatorium met live concert met mezzosopraan Els Mondelaers. Verkrijgbaar vanaf dan via onze site of op onze concerten.
lees meer ...

In Memoriam Luc Brewaeys
Vorige week overleed Luc Brewaeys. SPECTRA heeft met hem niet enkel heel veel en heel intensief samengewerkt, doorheen de jaren is ook een hechte vriendschap ontstaan tussen de componist en het ensemble. Artistiek leider Filip Rathé schreef een In Memoriam.

"Beste Luc,

Autodestructief procrastinator? Uitstellen deed je niet omwille van je zelfverklaarde of zogenaamde luiheid, maar om jouw ongelooflijke hang naar perfectie, die de absolute ondergrens was van wat je wou maken en ook hebt gemaakt. Jezelf tot het mentale en lichamelijke uiterste drijven deed je ook —net als Pessoa‘s “Stoïcijn”— precies omdat die opgave, waar perfectie nog net niet voldoende is, op geen andere manier te dragen valt. Jouw muziek en haar titels dragen alle sporen van jouw zijn.

Liefhebber van geurige tabak, pure ‘single malts’ én de Italiaanse taal met haar ‘bel canto’ dat in al jouw werken als een Toscaans kleurig licht resoneert, hoe kon je anders dan daar de klanken van jouw taal halen?

In “Non lasciate ogni speranza” weerleg je Dante in zijn ‘La Divina Comedia’. Jij propageert immers ‘laat niét alle hoop varen’ bij het betreden van deze onderwereld. Dat deed je niet alleen door jouw overgave in dit aardse bestaan maar ook —op een voor velen van ons onbegrijpelijke en bewonderenswaardige wijze— toen je werd geconfronteerd met jouw uitdagende ziekte.

“Nobody is Perfect!”, dat waren de titels van jouw cadeautjes voor jarige collega-componisten. Nee, inderdaad, niemand is perfect, maar jij wou die volmaaktheid wel nastreven. In het volle besef van de onmogelijkheid ervan maar met jouw enorme generositeit naar jouw medemens én jouw —en nu ook onze— muziek ben je daar meer dan wonderwel in geslaagd.

"Due cose belle ha il mondo: l'amore e la morte..." componeerde je toen je 27 was. "Twee mooie dingen heeft de wereld: de liefde en de dood". De liefde, die had je, voor jouw gezin, jouw vrienden, jouw muziek én voor het leven, en de dood, die keek je steeds uitdagend in de ogen, zoals geliefden doen.

Lieve groet,
Filip"
lees meer ...

Compositie Elle est moi in de prijzen
Joris Blanckaert krijgt de prijs voor Nieuwe Muziek 2015 van de Provincie Oost-Vlaanderen voor de compositie van Elle est moi und töte mich, een coproductie van kc NONA en SPECTRA. Proficiat, Joris!
lees meer ...

We duiken de studio in
Op 22 en 23 december duiken we weer de studio in voor de opname van Lint. We brachten deze succesvolle stripopera van Walter Hus al live in verschillende grote kunsthuizen, zoals KVS, Vooruit, de Warande of nog deSingel. Nu brengen we hem uit op cd. Release voorzien voor het najaar 2016. We houden je op de hoogte.
lees meer ...

SPECTRA eert Lucien Goethals
Op 23 maart 2016 stellen we tijdens een concert in de Miryzaal van het KASK/Conservatorium Gent een nieuwe release voor van een cd gewijd aan het oeuvre van Lucien Goethals. Tegelijkertijd presenteert MATRIX (Centrum voor Nieuwe Muziek) een publicatie over de veelzijdige muzikale persoonlijkheid van de kunstenaar en zijn liefde voor (Spaanstalige) poëzie en literatuur en wordt een tentoonstelling, die het IPEM samen met de conservatoriumbibliotheek en MATRIX samenstelt, geopend over het leven en werk van Lucien Goethals. In 2016 is het immers tien jaar geleden dat de Gentse componist overleed.
lees meer ...

De nieuwe brochure is er
Onze gloednieuwe brochure met het volledige programma voor dit najaar is nu beschikbaar. Bekijk hem via 'lees meer'.


Recensie Keep Calm 


Privacybeleid Spectra